HBM-SEB-BEH

Paal met ingebeiteld HBM, tegen de kerk aan de Burgemeester Enschedelaan. Hier in Santpoort vinden we een aantal zogenaamde Renaissance stoeppalen, gekenmerkt door een rijke gebeeldhouwde versiering, die dienst hebben gedaan als grensmarkering van landgoederen.
Een tweede paal, maar nu alleen het bovengedeelte, staat naast de oprit van het huis op de hoek van de Wüstelaan met de Velserhooftlaan. Op de achterkant staat CMF.Waar dat de afkorting van is, is mij niet bekend. Dat geldt ook voor HBM, dat is mij ook niet bekend, T. Brouwer schrijft in zijn boekje Grenspalen in Nederland, dat HBM staat voor Honds Bossche Maat, maar daar zou ik nog graag eens de achtergond van weten, alvorens dit te geloven. Op diezelfde pagina staat dat er maar een paal over is van de Rijnland-Hondsbossche grens, maar dat is "bepaald" niet waar!
Dan in het Burgemeester Rijkenspark deze paal, met de inscripties B.E.H. aan de voorkant en S.E.B. aan de achterkant. Dus een grenspaal tussen "Bleek en Hoven" en "Spaarenberg". Over Bleek en Hoven schrijft de website Buitenplaatsen in Nederland: "In de 16e eeuw lag op het terrein van het latere hofstede een blekerij, die eerst Leck in de Bergen en later Bleek en Hoven werd genoemd. In 1757 werd bij de blekerij een hofstede gesticht. Adriaan van der Hoop kocht in 1820 en 1822 in verband met uitbreiding van zijn buitenplaats Spaarenberg delen van de hofstede Bleek en Hoven."
Een tweede paal met eenzelfde functie staat voor het huis Wüstelaan 70. Ook weer BEH aan de voorkant / SEB aan de achterkant. Over Spaarnberg schrijft dezelfde website: "In het begin van de 19e eeuw bevond zich hier een linnenblekerij. Deze werd na enige tijd aangekocht door Adriaan van der Hoop uit Amsterdam, die de bedoeling had er een buitenplaats van te maken. In 1839 liet de nieuwe eigenaar het huis bouwen door de toen zeer bekende architect J.D. Zocher jr. In 1950 is het huis afgebroken. Een groot deel van de 'overplaats' maakt nu deel uit van het Burgemeester Rijkenspark.
Van deze buitenplaats resteert alleen nog een wit gepleisterd dienstwoning in chaletstijl (Wüstelaan 73-75)."
 
De overbekende paal aan de Wüstelaan, vlakbij de spoorwegovergang: in de volksmond de Duivelspaal genoemd. Dat zal te maken hebben met het beeldhouwwerk op de paal, dat wel iets duivelachtigs in zich heeft. De inscriptie is B.E.H. aan de achterkant van de paal.