Weer een klein RL-paaltje, eenzijdig beschrift. Dit staat aan de Bergweg, niet precies op de grens, maar het gaat nog verzet worden heb ik gehoord.

Paal nummer 10 is ooit van het duin afgevallen en weer rechtopgezet op de plaats waar de paal lag: dus staat hij nu een meter of 17 van de grenslijn verwijderd.

10A is een tussenpaal van later datum (1953), neergezet op een duintopje.

11

11A. Van deze paal zijn er nu twee versies, een uit 1953 en een vervanger uit 1985. Die laatste was nodig omdat de originele paal tot 2011 kwijt is geweest (in particulier bezit kun je ook zeggen), maar na het opduiken, is de paal weer terug gezet.

Paal 12. Op deze close-up van de paal kun je zien hoe mooi het nummer en de letters zijn ingehakt in de originele palen uit 1851. De belettering is oorspronkelijk met zwarte verf verduidelijkt geweest.

12A. Deze paal staat wel erg ver van de grenslijn: ongeveer 40m. Wat hier aan de hand is is mij niet bekend. Het is wel zeker dat de paal fout staat: de grens is een kaarsrechte lijn vanaf paal 8 tot 15A, vlak bij zee.

13

Paal 13A, met de hoogovens van IJmuiden op de achtergrond.

13B staat in een bosje verdekt opgesteld.

14

14A, deze paal zit evenals de volgende geheel onder het struikgewas verborgen. Een GPS kwam zeer goed uit.

15 Vlak bij de afrastering. Even schoongeknipt voor de foto, maar over een tijdje weer onzichtbaar onder de struikjes. Deze paal staat op verboden gebied, overleg met de boswachter is noodzakelijk om toestemming te verkrijgen om dit gebied te betreden.

En dan tenslotte de laatste paal van deze grens 15A. We moeste even zoeken naar deze paal, want de begroeing tiert hier welig zonder runderen om die een beetje in toom te houden. Paal is uitgevoerd in beton en dateert van 1953.

Dit is een houten, geteerde grenspaal van Rijkswaterstaat, die de grens aangeeft met het Waterschap Rijnland. Standplaats ongeveer 10 meter van de vorige.